Knjižnica Brežice gosti razstavo spominov na leta izgnanstva

Letošnje leto je leto okroglih obletnic vrste pomembnih dogodkov, ki so močno zaznamovali prostor občine Brežice, zaradi česar smo jih ali pa jih še bomo obeležili tudi v Knjižnici Brežice.

Oktobra se tako spominjamo začetka množičnega izgona prebivalcev – mož, žena, ostarelih oseb in otrok – Posavja in Obsotelja, ki ga je pred osmimi desetletji začel nemški okupator. V ta namen je in bo na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice do vključno 30. oktobra na ogled razstava Izgon Slovencev 1941/1945, ki jo gostimo v sodelovanju z Društvom izgnancev Slovenije. Bogato dokumentirana razstava prikazuje nasilje nemškega okupatorja nad Slovenci, območja, od koder je okupator izganjal slovensko prebivalstvo, življenje izgnancev v taboriščih, njihovo prisilno delo ter težko pričakovano vrnitev v domače kraje.

Obenem vas vabimo k ogledu posnetka spominske prireditve z naslovom Domovina, jokali smo za teboj, ki jo ob obletnici izgona v sodelovanju snujemo Knjižnica Brežice in Gimnazija Brežice. Posnetek bo na YouTube kanalu in Facebook strani knjižnice premierno predvajan v četrtek, 21. oktobra 2021, ob 18. uri.

Obiščite nas ali se z nami povežite preko spleta.

 

Dr. Dejan Pacek, bibliotekar

Pojdi nazaj