Odprtje gostujoče razstave Celjski 87. pehotni polk

Lansko jesen, ko smo obeležili stoto obletnico konca bojev na soški fronti, so moči združili v Zgodovinskem arhivu Celje in Osrednji knjižnici Celje ter med septembrom in novembrom v počastitev omenjene obletnice pripravili niz dogodkov. Zvrstila so se številna predavanja, Janja Jedlovčnik in Srečko Maček iz osrednje celjske knjižnice pa sta pripravila avtorsko razstavo o polku, ki je deloval na njihovem domoznanskem območju. Gradivo za namen razstave in razstavnega kataloga so odstopili številni posamezniki in ustanove – med njimi tudi Knjižnica Brežice.

Razstava, ki zadnjega pol leta gostuje po ustanovah v nekdanjem nabornem območju polka v obdobju Avstro-Ogrske, nas ob zgodovini 87. pehotnega polka popelje vse od njegove ustanovitve leta 1883 do bojišč Balkana, Galicije, Tirolske in Škabrijela na soški fronti.

V programu ob odprtju razstave v Brežicah sta v petek, 16. marca 2018, spregovorili soavtorica razstave in sodelavka Osrednje knjižnice Celje Janja Jedlovčnik ter direktorica brežiške knjižnice mag. Tea Bemkoč. Ljudski pevci Fantje artiški iz KUD Oton Župančič Artiče pa so dogajanje obarvali s pesmijo. Na način, kot se je v naših krajih prepevalo nekoč, so zapeli Polje, kdo bo tebe ljubil in Oblaki so rudeči. Strinjali smo se, da so bile vojne oziroma vojni časi vsekakor zaznamovani tudi s pesmijo – bodisi domovinsko, ljudsko ali že kar ponarodelo.

Število razstavnih panojev na strokovnem oddelku brežiške knjižnice nakazuje obsežnost teme, ki se na ta način v naših krajih predstavlja prvič. Razstavo si lahko v odpiralnem času knjižnice ogledate do vključno petka, 6. aprila 2018.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj