Predavanje Kluba Gaia OBREZOVANJE IN CEPLJENJE SADNEGA DREVJA

Knjižnica Brežice in KLUB Gaia sta v četrtek, 23. februarja 2012, organizirala predavanje: Obrezovanje in cepljenje sadnega drevja. Predaval je strokovnjak Kluba Gaia Davor Špehar.

Sadjarstvo je tradicionalna kmetijska panoga. Slovenija pa tradicionalna sadjarska dežela, ki se že desetletje ukvarja s pridelovanjem različnega sadja. Na Primorskem v glavnem gojimo  češnje, breskve in kaki, v ostalih predelih Slovenije pa hruške, jablane, slive, marelice in jagodičevje.

Gojitvene oblike so se skozi desetletje spreminjale. Same vzgojne oblike so odvisne od podlage, same sadne vrste in sorte.

Poznamo več vrst osnovne rezi:

  • zimsko rez opravimo med popolnim mirovanjem rastlin, to je v času od odpadanja listja pa tja do brstenja;
  • poletno rez pa opravimo v poletnih mesecih, z njo povečamo osvetljenost krošenj. Pri koščičastem sadju v glavnem prevladuje poletna rez, ker klasična zimska rez ni priporočljiva, saj z njo povečujemo rast, rane se ne celijo hitro, pogosto pride do smoljenja rastlin. Zato je potrebno velike rane zamazati s smolo, da preprečimo vdor okužb.

Najpomembnejša pa je gojitvena rez  v prvih letih rasti rastlin. Te se poslužujemo v času od enega do petega leta starosti rastline. Izvajamo jo poleti ali pozimi odvisno od sadne vrste.

Poznamo več vrst gojitvenih oblik. V glavnem prevladujejo okrogle, ploščate, umetniške gojitvene oblike. Sama vzgojna oblika je odvisna od podlage, sorte, sadne vrste.

Cepljenje pa je spajanje žlahtnega dela s podlago. Podlaga je lahko sejanec, vegetativno razmnožena podlaga, ali pa rastlina, ki se nahaja v nasadu in jo želimo precepiti. Cepimo poleti in spomladi. Spomladansko cepljenje je cepljenje na budno oko. Pri tem cepljenju cepič odžene takoj po cepljenju. Pri poletnem cepljenju ali cepljenju na speče oko pa cepič odžene naslednjo pomlad.

Po končanem predavanju se je razvila zanimiva razprava.


Andreja Kos, Bibliotekarka

Pojdi nazaj