V knjižnici gostuje filatelistična razstava DEL ZBIRKE FRANCOSKIH ZNAMK Z IMENOM »MARIANNE«

Na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice gostimo razstavo DEL ZBIRKE FRANCOSKIH ZNAMK Z IMENOM »MARIANNE«. Člani filatelističnega krožka na Osnovni šoli Bizeljsko, tudi člani Društva zbirateljev Verigar, so pod vodstvom mentorja Ludvika Divjaka razstavljene znamke zbirali več let in jih sedaj v obliki razstave predstavljajo vsem ljubiteljem filatelije.

Ime Marianne je sestavljanka imen Marija (Mati božja) in Ana (Marijina mati). Marianne je od leta 1775 nacionalni simbol Francoske republike. Ikona francoske revolucije je prepoznavna po stožčastem pokrivalu s povešeno konico. Ženska v antičnih oblačilih s frigijsko čepico predstavlja nasprotje monarhiji in je sinonim za svobodo in demokracijo. Njena podoba se nahaja v grbu vlade države in na uradnih vladnih dokumentih. Upodobljena je tudi na francoskih evrskih kovancih.

Prva motiva sta pripravila avtorja Dulac in Gandon, pozneje še Decaris (1960), Cocteau (1961), Cheffer (1967), Bequet (1971), pa Marianne s kokardo (1989) idr. Znamke so zaradi pogostih ponatisov in mnogih različic izjemno zanimive tudi za zahtevnejše zbiratelje.

Od leta 1959 je izdajanje motivov Marianne vezano na predsedniške mandate. Ti imajo pravico o odločitvi izbora posameznega motiva, zato se imenujejo tako po avtorjih kot po predsednikih.

Vabimo vas, da si to edinstveno zbirko v obliki razstave, ki jo je omogočila Občina Brežice, ogledate tudi v živo. To lahko v času odprtosti knjižnice storite vse do izteka septembra 2021.

 

Mag. Sabina Stanič, bibliotekarska specialsitka

Pojdi nazaj