Večer s Tomom Križnarjem v Knjižnici Brežice

V Knjižnici Brežice smo v torek, 20. septembra 2011, v okviru projekta Center vseživljenjskega učenja gostili humanista, popotnika in borca za človekove pravice Toma Križnarja.

Tomo Križnar je že kot študent veliko potoval, avanturam (z avtoštopom okoli sveta, z motorjem čez Afriko, z mopedom okoli Južne Amerike, z oslom, dvema kozama in štirimi kokošmi k Nubam v težko dostopno osrednjo sudansko provinco Kordofan) so sledile tudi knjige, v katerih se ukvarja z občutljivostmi preživelih staroselskih kultur in načini, kako jih zaščititi.

Predstavil nam je zadnjo knjigo Nafta in voda, ki je nastajala trideset let in govori o klimatskih spremembah ter vojnah, v katerih je najbolj prizadeto lokalno staroselsko prebivalstvo. S projekcijo, kratkimi filmi, opisovanjem življenja in gledanja na svet Darfurcev nam je pokazal drug način dojemanja sveta, kot smo ga vajeni v sodobni evropski družbi. Njegova pot se prične z lobiranjem za preživetje “poslednjih črnih Indijancev” v Nubskih gorah leta 2000. Za pomoč zaprosi takratnega slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška in njegovega posebnega odposlanca za Darfur. Potovanje se konča z obsodbo na dve leti zapora zaradi vohunjenja. A po pomilostitvi ne odneha, vrača se v Sahel in prihaja nazaj s sporočilom o širitvi transaminaze raka, posilstvih in iztrebljanju.

Številni prisotni so se strinjali, da je bilo predavanje opozorilo in da je odgovornost vseh, da ljudstvom v Afriki pomagamo po naših najboljših močeh.

Maja Frigelj, Delo z uporabniki

Pojdi nazaj