Ženski vidik migracij ob predstavitvi zbornika Na poti do lastne sobe

V Knjižnici Brežice je v četrtek, 1. marca, v Dvorani Savice Zorko potekala predstavitev knjige Na poti do lastne sobe. Zbornik, ki razgrinja izpoved dvajsetih izseljenk iz nekdanjih jugoslovanskih republik in njihovih potomk, predstavlja neke vrste »odgovor« na knjigo Gorana Vojnovića Čefurji raus!, saj v vidno polje sodobnih razprav postavlja prav migrantke in poudarja žensko vlogo pri vpenjanju družine v slovenski kulturni prostor.

Zbornik ne ponuja le zbirke osebnih zgodb, ampak gre za pomemben prispevek k razumevanju migracijskih gibanj iz republik nekdanje Jugoslavije, še posebej aktualnem v Posavju, ki s svojo bogato zgodovino preseljevanja kar kliče po raziskovanju.

Pogovor z gostjama večera, urednico knjige in univerzitetno profesorico sociologije in študijev spolov dr. Milico Antić Gaber ter zgodovinarko dr. Urško Strle, eno izmed soavtoric, je spretno vodil Drago Pirman, dodatno pa so ga popestrile izjave nekaterih intervjuvank, ki so se predstavitve knjige osebno udeležile in skupaj z drugimi udeleženci poskrbele za prijeten debatni večer.

S podobno tematiko se bomo srečali 20. marca 2012 ob 18. uri, ko bo Goran Vojnović predstavil svojo drugo knjigo Jugoslavija, moja dežela.

Lidija Krošl

Pojdi nazaj