Utrinki

Čebela je PLESALA s cveta na cvet in BRALA med

Bo deževalo ali bo sijalo sonce? To vprašanje smo si ob pogledu na nebo v četrtek, 25. maja 2022, večkrat zastavili organizatorji spremljevalnega dogajanja Parade učenja 2022 v Brežicah. Sprva načrtovano dogajanje v parku pri knjižnici smo zaradi raznolikih vremenskih obetov prestavili pod kap – v Dvorano Savice Zorko v Knjižnici Brežice.

Medgeneracijsko druženje smo poimenovali Čebela že PLEŠE s cveta na cvet in BERE med. S plesno točko skupine Sodobni ples 2–4 so se nam uvodoma predstavile plesalke Plesnega društva Imani. V nadaljevanju sta nas Pavlina in Saša, dijakinji Strokovno izobraževalnega centra Brežice, smer Predšolska vzgoja, z branjem pravljic popeljali v čudoviti svet črk in brenčeče čebele. Čebeljčnjaček in Čebela Sivka v deželi Medelandiji sta tisti knjigi, katerih vsebine so nas ovile v svet domišljije, hkrati pa tudi veliko naučile. V Čebeljčnjačku je ob koncu zapisano tako: »Radi rečemo: »Bodi priden kot čebela!« In če boš res, bo vsaka stvar bolj vesela. Zato ni pomembno, kdo od nas je čebelica, čebeljčnjaček ali trot, važno je, da nisi falot.«

Sledili sta še ustvarjalnica in igralnica, za vsebino in izvedbo katere sva poskrbeli knjižničarki. Majhni in veliki so ustvarjali čebelice, spoznavali njihov življenjski krog, reševali tematske zanke uganke, barvali in se ob tem zabavali. Dogajanje je ves čas spremljal navihani Knjižko, maskota knjižnice, s katerim so posamezniki tudi zaplesali.

Knjižnica Brežice, Plesno društvo Imani in Strokovni izobraževalni center Brežice, soorganizatorji delčka vseslovenskega mozaika Parade učenja 2022, se za pomoč in podporo zahvaljujemo Ljudski univerzi Krško, koordinatorki omenjenega dogajanja v Posavju.

Mateja Kus, bibliotekarka