DOMOZNANSKI MOZAIK

V mozaik z besedili in slikami nizamo raznolike kamenčke (iz) brežiške preteklosti,
ki sestavljajo rastočo domoznansko zbirko naše knjižnice.

Poznavalce zgodb in imetnike gradiva vabimo,
da sooblikujete stalno rubriko DOMOZNANSKI MOZAIK.
Skupaj bomo ohranili in oživeli zgodbe, povezane z brežiško občino in njenimi občani.
Zgodbe bomo zapisali, predmete in dokumente pa digitalizirali in vam jih vrnili.
Za podarjene originalne izvode bomo izjemno hvaležni.

Mag. Sabina Stanič, naša sodelavka, vam je na e-naslovu sabina.stanic@knjiznica-brezice.si
ali telefonski številki 07 49 62 649 na voljo za podrobnejše informacije.

Veselimo se sodelovanja!

 

DOGODKI

Brežiško zgodovino pišejo številni in raznoliki dogodki, med njimi tudi:

NA DANAŠNJI DAN

V rubriki Na današnji dan se s pomočjo časopisnih člankov spominjamo dogodkov, ki so zaznamovali zgodovino brežiške občine.

PORTRETI (NE)ZNANIH BREŽIČANOV

V stalni rubriki PORTRETI (NE)ZNANIH BREŽIČANOV obujamo spomine na osebnosti, ki so zaznamovale svoj čas in opozarjamo na tiste, ki ga zaznamujejo še danes. Menimo, da si Brežičani, ki so s svojim delom pustili sledi ne le v našem lokalnem, ampak tudi nacionalnem okolju, zaslužijo, da jih predstavimo. Pridružite se nam na potovanju skozi življenje in delo znanih ter malo manj znanih, mogoče tudi pozabljenih domačinov.

Portreti

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE V KNJIŽNICI BREŽICE

Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe, v kateri živimo. Obdaja nas povsod: v domovih, stavbah naših vasi in mest. Njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb in pesmi naših dedkov in babic, iz tradicionalnih jedi in filmov, ki jih gledamo. Kulturna dediščina nas povezuje v svoji raznolikosti. Zahvaljujoč tehnološkemu razvoju in internetu je danes veliko bolj dostopna kot kdaj koli prej.

Leto 2018 je bilo evropsko leto kulturne dediščine. Leto najrazličnejših dogodkov, projektov in počastitev širom po Evropi, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih. Kulturna dediščina nam pomaga razumeti preteklost in ustvariti boljšo prihodnost. To se je odražalo in se še vedno tudi v sloganu: »Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost«.