Aleksander Zupančič o sedmih stebrih zdravega življenja

Oktobra v Brežicah obeležujemo občinski praznik. To je hkrati tudi priložnost, da si vzamemo čas za obisk katere od številnih prireditev, ki jih pripravljamo razna društva, klubi, ustanove in posamezniki.

V včerajšnjem popoldnevu, 4. oktobra 2018, smo v knjižnični dvorani v sodelovanju s KZA Brežice gostili domačina Aleksandra Zupančiča – svetovalca integrativne terapije, mojstra borilnih veščin in nekdanjega profesionalnega športnika, glasbenika, pravnika ter ustanovitelja in dolgoletnega vodjo uspešnega in priznanega podjetja. Predvsem pa partnerja in očeta, katerega glavno poslanstvo je otroke naučiti, kako v današnjem svetu ohraniti ravnovesje ter zdrav način življenja.

Njegovo življenje je bilo vrtiljak preizkušenj, ki se je začel vrteti že v najzgodnejšem otroštvu. Okusil je težo in trdoto kmečkega življenja na socialnem robu ter boja za golo preživetje. Srečal se je tudi s hudo boleznijo najdražje osebe. Vse skupaj ga je prekalilo v neumornega borca in iskalca prave vrednosti življenja. Svojo osebno zgodbo, bogate izkušnje in znanje je popisal v vodniku 7 stebrov zdravega življenja. Vsebini smo prisluhnili na včerajšnjem dogodku.

Aleksander naše telo primerja z domom, v katerem živi naše zdravje. Če ta dom stoji na dobri lokaciji, trdnih temeljih in ga redno vzdržujemo, se bo naše zdravje v njem dobro počutilo in ga nič ne bo prepričalo, da bi ga zapustilo. Če pa za dom slabo skrbimo in ga smetimo, se bo zdravje v njem vedno slabše počutilo in na koncu ga bo prisiljeno zapustiti. Kaj je tisto osnovno, kar zdravje potrebuje, da ne bi nikoli zapustilo telesa, je Aleksander popisal skozi sedem stebrov zdravega življenja. To so: prehrana, okolje, dihanje, gibanje, drža, odnosi in psiha. Če telesu omogočimo pogoje za delovanje, bo to samo poskrbelo za naše zdravje.

Strnemo lahko, da je bila dobra ura našega druženja zanimiva, poučna … in predvsem življenjska. Vodnik je svoje mesto že našel na policah brežiške knjižnice. Vabimo vas k prebiranju in hkrati tudi obisku drugih prireditev, ki jih v knjižnici sami ali v sodelovanju še pripravljamo v letošnjem prazničnem oktobru. Slednje sta v svojih nagovorih izpostavila tudi predsednik KZA Brežice Dušan Lubšina in direktorica Knjižnice Brežice mag. Tea Bemkoč.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj