Alkoholizem v družini

Na sončno in toplo četrtkovo popoldne, 11. junija 2020, smo predavanje pripravili v parku pri Knjižnici Brežice. Dogodek, ki smo ga izvedli v sodelovanju s Klubom zdravljenih alkoholikov Brežice, je bil petnajsti v nizu omenjenih sodelovanj in prvi po obdobju, ki smo ga zaradi pandemije preživljali doma. V zelenem objemu parka in bližnjega cvetočega grma, nas je nagovorila dr. Vida Furman Bajc.

Specialistka psihiatrije ter strokovnjakinja na področju alkoholizma svoje delo že vrsto let opravlja na Psihiatrični kliniki Ljubljana, v Enoti za zdravljenje odvisnosti od alkohola ter ima s tega področja več kot trideset let izkušenj. Mnogo koristnega je z nami v Knjižnici Brežice delila že v preteklosti. Tokrat je spregovorila o alkoholizmu v družini.

Iz njene pripovedi si je bilo mogoče živo predstavljati, kako različni pacienti in obiskovalci njenih terapij doživljajo odvajanje od alkohola. Poudarila je, da je predvsem pomembno alkoholizem razumeti kot bolezen, ki večino ljudi, ki imajo z alkoholom težave, spremlja že od malih nog. Kot pravi, štirideset do šestdeset odstotkov  oseb težnjo po odvisnosti podeduje.

Pri tovrstnih odvajanjih je pomembno poudariti, da ko se zanje odloči posameznik z dotično težavo, se zanje odločijo tudi vsi, ki so z njim v odnosu. Saj s tem, ko spreminja samega sebe, spreminja tudi odnose, ki jih ima z drugimi.

Težava je tudi v ranljivosti posameznika, ki si z alkoholom lajša bolečine in izboljšuje ugodje. Predstavljene terapije so tako usmerjene v prenašanje stresa, ki je z odvajanjem še toliko večji. Napotki gostje so koristni tudi za vse, ki imajo težave s stresom.

 
Ela Gaborovič, odnosi z javnostmi

 

Pojdi nazaj