Bilo je nekoč ... deklice iz cunj in rože iz krep papirja

V Knjižnici Brežice smo dva torka zapored, 25. septembra in 2. oktobra, z mladimi obujali kulturno dediščino naših prednikov.

Leto 2018 je namreč Evropsko leto kulturne dediščine. V sklopu slednjega smo v knjižnični dvorani izvedli 2 delavnici pod sloganom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. V sodelovanju s članicami Večgeneracijskega centra Posavje, enota Brežice, njihovo vodjo Mihaelo Kežman in četrtošolci Osnovne šole Brežice smo izvedli delavnici PUNČKE IZ CUNJ in ROŽE IZ KREP PAPIRJA.

Na prvi delavnici so otroci po vzoru naših babic izdelovali punčke iz cunj, ki so poznane v vseh kulturah sveta. V naših koncih so jih imenovali fáčke. Kupljenih igrač včasih niso imeli, zato so si dekleta kar sama izdelala deklice in dečke iz cunj ali nogavic. Za oči so našile črne gumbke, nos, usta in ušesa pa so narisale s svinčnikom ali ogljem. Lička so jim pobarvale tako, da so drgnile po njih z rdečim krep papirjem. Včasih so jim na glavo našile pisano rutico ali jim dodale predpasnik in oblekico. Nekatere deklice so sešile tudi fáčka – fantka. Tudi v prostorih brežiške knjižnice je nastalo nekaj teh.

Fáčke so otroci poimenovali, se z njimi fotografirali in jih pospremili na dobrodelno pot. Skupaj s papirnatimi rožami bodo naprodaj na oktobrskem sejmu POK v Brežicah, zbrani znesek pa bodo v Večgeneracijskem centru Posavje, enota Brežice, namenili za nakup pozornosti za starejše občane.

Na drugi delavnici, kjer so članice Večgeneracijskega centra Posavje, enota Brežice, otrokom predajale veščino izdelave rož iz krep papirja, je vse prisotne nagovorila tudi podžupanja občine Brežice Katja Čanžar.

Izdelovanje rož iz krep papirja ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Uporaba papirnatih rož je bila povezana z navadami krašenja ob koledarskih šegah, šegah življenjskega kroga ter praznikih cerkvenega leta. Najpogosteje je bilo papirnato cvetje oblikovano v šopke, ki so jih nosile neveste in svatje ali pa vojaški naborniki.

Igrače naših babic in papirnate rože bodo na ogled v knjižničnih prostorih. Vsem skupaj in vsakemu sodelujočemu posebej pa VELIKA HVALA. V veselje nam je bilo sodelovati in se učiti z vami. 

 

mag. Sabina Stanič, višja bibliotekarka

Pojdi nazaj