Bralko med poletavci v Brežicah

Na četrtkovo popoldne, 24. septembra 2020, sta bralna projekta NajPoletavci in Poletavci – poletni bralci združila ljubitelje pisane besede, stare med 7 in 15 let, na trgu pred Knjižnico Brežice. Ob tej priložnosti je iz zgodovine prišel v goste prvi slovenski potujoči knjižničar (bukovnik) Lovro Stepišnik, katerega ja odigral Matjaž Stibilj. Nekdaj so bukovniki knjige prinašal med ljudi s košem na rami. Potujoči knjižničarji današnjih dni pa se na pot med bralce odpravijo z bibliobusi. Slednji, čisto nov in s polnimi policami knjig, je obiskal Brežice. Bibliotekar Matjaž Stibilj in voznik/knjižničar Marjan Mrgole sta zbranim predstavila Posavsko potujočo knjižnico v številkah in njeno pot v kilometrih.

Letos so mladi bralci počitnikovali med knjižnimi platnicami v 16-ih slovenskih splošnih knjižnicah. Vseh 55 POLETAVCEV in 2 NAJPOLETAVCA, ki so redno brali v času od 10. junija do 10. septembra, so pridobili super navado – branje. Za oddane izpolnjene bralne sezname smo jih na prireditvi nagradili z majicami, priznanji in darili lokalnih sponzorjev in donatorjev. Nagrade so prispevali: ARtisk iz Dobove, Založba Učila, Založba Primus, Založba Mladinska knjiga, Gostinstvo Džabir, Terme Čatež, Slaščičarna Urška, Slaščičarna Antoni, Javno podjetje Komunala Brežice, Vašcer Quarter Horses, Petra Zajec – Gnetko, Prva liga Dobova, Kostak Krško, Frizerski salon Sandra, Založba Družina in Knjigarna Kapitelj Novo mesto. Glavno nagrado je tudi letos podarilo podjetje Hervis v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana.

Ob pričetku jeseni knjižničarji in knjižničarke vabimo mlade bralce, da se še naprej udeležujejo bralnih programov, ki jih pripravljamo zanje. Otroci od 3. leta starosti do vključno 3. razreda so vabljeni k sodelovanju v Bralni mavrici, vsi starejši osnovnošolci pa se lahko podajo na Lov za knjižnim zakladom.

Odličnih zgodb, ki bralcu krajšajo dni in ga popeljejo v svetove, ki so tako ali drugače sicer nedostopni, se na knjižničnih policah – v trdnih stavbah in v knjižnicah na kolesih – najde obilo. Naj bo knjiga naša sopotnica skozi življenje.

Andreja Dvornik, bibliotekarka

Pojdi nazaj