Dan za Poletavce

POLETAVCI Z ZGODBAMI V LASEH IN NOGAMI TRDNO NA TLEH

Počitnice, brezskrbne ure, branje, odkrivanje novega, vztrajnost, knjige, knjižnice … Vse našteto in še marsikaj združuje bralni projekt POLETAVCI – POLETNI BRALCI, ki je letos drugič združil mlade bralce v Knjižnici Brežice.

Začetki projekta segajo v leto 2011, ko je Mestna knjižnica Ljubljana s poletnim branjem povezala mlade bralce prestolnice. Z leti se je projekt razširil po vsej Sloveniji. Letos so mladi bralci počitnikovali med knjižnimi platnicami v sedemnajstih slovenskih splošnih knjižnicah. Bralno povezovanje ima že vseskozi tri cilje: spodbujati branje med poletnimi počitnicami, izboljšati bralne veščine pri mladih in spodbuditi branje za vsakodnevno navado.

Vsi, ki so redno brali v času od 10. junija do 10. dne novega šolskega leta, so si pridobili super navado – branje. Vseh 81 poletavcev, ki je v Brežicah oddalo podpisan in v celoti izpolnjen bralni seznam, smo obljubljeno nagradili. Branje je zabava in vsebina nas lahko preseneti. Enako velja za tombolo. Za letošnje Poletavce smo jo pripravili s pomočjo lokalnih in drugih sponzorjev ter donatorjev. Z donacijami so nas podprli: podjetje Hervis, Mestna knjižnica Ljubljana, Gostilna Racman, Odiseja, planetariji, medijski inženiring in izobraževanje, Kompas Novo mesto, Posavski muzej Brežice, Plesno društvo Imani, Turistična kmetija Zevnik, Kino Brežice, Frizerski salon Balon Brežice, Reliv center, Prah šport, Hotel in restavracija Splavar, Artisk iz Dobove, Mana Omerzu iz Dečnih sel, Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, d. d., Knjigarna in trgovina Družina, Gostilna in pension Les, Yogurtlandia, Na jasi – živalski park, Gostilna Grill Brežice, Huda pica Brežice, Optika Keber in Galanterija Hotko. Vsem velika hvala.

Druženje smo povezali s predstavitvijo bralnega programa, ki v sodelovanju s članicama Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke poteka na mladinskem oddelku Knjižnice Brežice. Mladi bralci vabljeni, da se pridružite dejavnosti Beremo s tačkami in spoznate Simono Tusun in Ami.

Z oktobrom pa v Knjižnici Brežice pričenjamo tudi novo sezono Bralne mavrice. K sodelovanju vabimo otroke od 3. leta starosti do zaključenega 3. razreda osnovne šole. Naj vam dobre zgodbe pobarvajo jesen in celotno šolsko leto v mavrične barve, poleti pa znova poletimo na krilih besed.

 

Andreja Dvornik, bibliotekarka

Pojdi nazaj