Dan za poletavce

Zadnji mesec preteklega šolskega leta je Knjižnica Brežice otroke med 7. in 12. letom starosti povabila, da postanejo poletavci. Počitnice, topli dnevi, brezskrbne ure, branje, odkrivanje novega, vztrajnost, knjige, knjižnice ... Vse našteto in še marsikaj jih je združevalo v bralnem projektu Poletavci – poletni bralci. Letos prvič tudi v Brežicah.

Projekt je nastal leta 2011 v Mestni knjižnici Ljubljana in je sprva združeval le bralce v prestolnici, z leti pa je razširil krila in poneslo ga je po raznih krajih. Letos so bralne mišice krepili v 15 slovenskih knjižnicah, skupaj jih je projekt uspešno zaključilo 1.975. Bralno povezovanje ima tri cilje: spodbujati branje med poletnimi počitnicami, izboljšati bralne veščine pri otrocih in pridobiti branje za vsakodnevno navado.

V okviru nacionalnega meseca skupnega branja in evropskega tedna športa smo v goste povabili Dejana Kolarja, člana Košarkarskega kluba Brežice, s katerim je Knjižnica Brežice v preteklosti že uspešno sodelovala. Predstavil nam je delovanje kluba in delček zgodovine košarke v Brežicah. Mlade bralce je povabil k sodelovanju in športnem udejstvovanju, kjer sta gradnja dobrih odnosov in sodelovanje ključ do uspeha. Ob slišanem smo razbrali, da tudi v športu velja rek: »Poletavci z zgodbami v laseh letijo visoko med oblake, a so z nogami trdno na tleh, ker verjamejo v prave junake.«

Vseh 41 izpolnjenih seznamov s podpisi, ki so prišli v skrinjico, je bilo včeraj v žrebu za športno uro X-FACT. Srečni dobitnik je postal Jaka. Vsi, ki so redno brali od 11. junija do 11. septembra, so si pridobili super navado – branje. Včeraj pa so sodelovali tudi pri žrebanju nagrad, katere so prispevali: podjetje Hervis, Tiskarna Koštomaj, Knjigarna Konzorcij, JP Vodovod – Kanalizacija, podjetje Hofer, Outfit, Chupa Chups in PEZ ter lokalni Terme Čatež, AFP – trgovine Prva liga, Založba Primus, Confluentia – Jernej Agrež s. p., ARtisk in Čebelarstvo Ferenčak.

Prireditev smo zaključili z metom na koš in okrepčilom. Da nismo bili žejni, so poskrbeli skoraj naši sosedje v Jazz Pub-u. Vedoželjnim bralcem smo nasmeh na obraz priklicali ob pomoči sponzorjev in donatorjev, za kar se jim zahvaljujemo.

 

Andreja Dvornik, bibliotekarka

Pojdi nazaj