Darko Đurić - paraplavalec, ki ne pozna ovir

V sredo, 27. novembra 2019, smo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice gostili dogodek za srednješolce iz Gimnazije Brežice ter Ekonomske in trgovske šolo Brežice.

Naše poti z dijaki se nenehno prepletajo v obliki skupnega obiska knjižnice, ko jih seznanimo z e-viri in domoznanstvom, ali ob obiskih posameznikov. Naveza prirejanja prireditev pa se je skozi leta lepo razvijala in poteka že peto leto zapovrstjo.

Vsako leto v Knjižnico Brežice ob takšni priložnosti povabimo gosta, ki nam nudi drugačen pogled na svet in nas s svojo zgodbo motivira. Tokrat smo v goste povabili izjemnega posameznika, ki mu premagovanje ovir nikakor ni tuje, Darka Đurića.

Na evropskem prvenstvu v plavanju za invalide lani v Dublinu je osvojil zlato medaljo in bil najhitrejši na 50 metrov prosto v kategoriji S4. Večkratni udeleženec paraolimpijskih iger ima v svoji zbirki dve odličji s prejšnjega evropskega prvenstva leta 2016; ko je bil srebrn na 100 metrov prosto in bronast na 200 metrov prosto.

Aktiven je že od rane mladosti in si ne predstavlja, da bi v življenju obstal. Za ovire pravi, da: » … so izziv, ki jih je treba premagati in najti pot, da prideš do cilja, ki si si ga zastavil.«

V knjižnični dvorani mu je prisluhnilo več kot 150 dijakov, s katerimi je delil svojo navdihujočo zgodbo in izpostavil izkušnje, ki so ga motivirale in oblikovale na njegovi poti k uspehom.

 

Ela Gaborovič, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj