Nikolay Grishin o pomenu gibanja in »muhastem telesu«

»Zdrav človek = zdrava družba = zdrava država.«

To je eno osnovnih vodil Društva Šola zdravja, katerega prepoznavni znak je oranžna barva in jutranja telovadba na prostem – v bližini doma, v vseh letnih časih. Idejni vodja in ustanovitelj projekta je Nikolay Grishin, vadbe potekajo v več kot 140 krajih oziroma skupinah po Sloveniji, registriranih članov je približno 3000. Veliko je oboževalcev, še več pa opazovalcev.

Vodja skupine »oranževcev« v Brežicah Ana Kupina izpostavlja, da se zaradi gibanja v naravi in prijetnega druženja v skupini izboljša tudi psihično stanje posameznika, zmanjšuje se občutek osamljenosti, socialne izključenosti in depresije.

Na včerajšnjem predavanju Gibanje je življenje – negibanje je smrt je Grishin telo sprva primerjal z muho, ki hoče odleteti, zbežati od nevarnosti. Tako se tudi mi vse prevečkrat izogibamo telesni aktivnosti in vadbi. V nadaljevanju je telo primerjal še s stavbo, ki jo (od spodaj navzgor) gradijo: klet in garaža, 1. nadstropje (kuhinja), 2. nadstropje (motor in prezračevalne blazine) ter streha s podstrešjem. Zanimive so bile ugotovitve, kateremu gradniku se kot posamezniki vsakodnevno največ posvečamo.

Avtor metode 1000 gibov se za zdravje slehernika, mlajšega ali starejšega, zavzema z vajami za razgibavanje sklepov in mišic. V svojih knjigah usposablja o človeškem telesu in nam ponudi tehnike samopomoči za premagovanje gibalnih težav. Sobe zdravja pa je nov projekt, ki ga razvijajo.

V Knjižnici Brežice smo veseli sodelovanja, uresničenega v prazničnem brežiškem oktobru. Povezali smo se »oranževci«, knjižničarji in založniki. Za prodajo Grishinovih knjig na dogodku je namreč poskrbela domača Založba Primus. Poučno druženje smo zaključili nadvse spevno. Slišali smo recitacijo pesmi Jutro in himno naše brežiške gibajoče skupine.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj