Gozdna terapija

Na prvi četrtkovi prireditvi v letu, 9. januarja 2020, smo v Knjižnici Brežice skupaj s Klubom zdravljenih alkoholikov Brežice (Klub ZA) gostili dogodek Gozdna terapija. Predavanje je bilo že štirinajsto v nizu omenjenih sodelovanj in tokratna gostja je bila Tanja Yrska. Po uvodnem nagovoru predsednice Kluba ZA Andreje Les, smo prisluhnili zanimivemu predavanju naše včerajšnje gostje.

Po izobrazbi diplomirana inženirka gozdarstva je v gozdu našla uteho in možnost terapije. Sama redno obiskuje gozd in stremi k čim pogostejšemu obiskovanju pragozda. Obisk gozda namreč pomembno pozitivno vpliva na nivo življenjske energije, znižuje zaskrbljenost, depresijo in jezo. Redno obiskovanje gozda lahko pomaga znižati riziko psihosomatskih obolenj. Pomembno vpliva tudi na našo samozavest in razpoloženje ter duševno zdravje na sploh.

Ugotavlja, da so spremembe v razpoloženju zaznane po dveh oziroma štirih urah  po obisku gozda. Tako tudi priporoča, da naši obiski trajajo toliko časa. Najbolj pozitivno vplivajo gozdovi skozi katere tečejo potoki in reke. Tako v kombinaciji vode in dreves terapijo nudi tudi z izdelavo Bachovih kapljic.

V raznolikosti gozdov vidi različne možnosti terapevtskih učinkov. Kot bi obiskovali raznolike prijatelje, nam raznolika drevesa lahko nudijo celo paleto tolažbe in objemov.

Ela Gaborovič, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj