Dnevi kulture v Knjižnici Brežice

Mojca Pokrajculja pometa dom in najde krajcar. Le kaj si lahko z njim kupi? V trgovini opazi lonec, velik rdeč lonec s pikami. Ta bo pravi, si reče, in ga spremeni v svoj domek. Noč pa ima svojo moč in ko zapiha še veter, postane v gozdu hladno. Prestrašene živali potrkajo na vrata njenega doma. Kaj pa se zgodi potem, smo videli včeraj, 6. 2. 2020, v Knjižnici Brežice, kjer je Kaličopkovo gledališče uprizorilo lutkovno predstavo Mojca Pokrajculja. Vsi, ki ste še vedno radovedni, si lahko zgodbo preberete v knjigi s tem naslovom, saj je predstava narejena po slovenski ljudski pravljici.


Pravljice namreč po mnogih poteh prihajajo med ljudi. V knjižnici najpogosteje potujejo s knjigami, ob posebnih priložnostih pa tudi s predstavo. Jutrišnji slovenski kulturni praznik je ravno pravšnja priložnost, da smo v goste povabili gledališče.
V knjižnici ta poseben dan praznujemo kar ves teden. Z otroci smo ustvarjali in poslušali pravljice. Z učenci OŠPP smo se podali na Kekčevo bralno pot, a ne sami. Tokrat smo medse ''povabili'' pesnika Franceta Prešerna. Kulturno dogajanje pa bomo ponesli tudi v prihodnje dni, ko bomo spoznavali Ivana Cankarja in še koga.


Knjižnice smo majhne dežele knjig. Vsak obisk naše dežele bralcem omogoči izposojo posebne vozovnice za potovanje od strani do strani v zavetju udobnih kotičkov doma. Obilo bogatih knjižnih zakladov se nahaja pri nas, ključ do njih pa je branje. Prav k temu nas vabi tudi maskota Knjižnice Brežice – Bralko, ki je včeraj pozdravil obiskovalce predstave, sedaj pa že čaka, da gre na novo pot.

Lepo praznovanje ob dobri knjigi vam želimo.

Andreja Dvornik, bibliotekarka

Pojdi nazaj