IzBrano s Primusom: UMETNIK, KI SE JE IGRAL Z LUNO

Bogat oktober na Mladinskem oddelku Knjižnice Brežice

V četrtek, 7. 11. 2019, smo imeli na 15. predstavitvi »Izbrano s Primusom« dve gostji. Mireli Smajić, predstavnici založbe Primus, sta se na odru Dvorane Savice Zorko pridružili Urška Krišelj Grubar in Mija Loc.

Novinarka in antropologinja Urška Krišelj Grubar je spregovorila predvsem o tistem delu sebe in svojega življenja, ki je povezan s premagovanjem preprek tistih, ki so se ji pojavile pri partnerstvu in materinstvu ter premagovanju bolezni. Načini, kako se z njimi sooča sama in kako težave rešujeta s partnerjem, so privzeti tudi iz šole danes že pokojnega Janeza Ruglja. Njena prva izbira pri reševanju težav je vselej pisanje, s katerim je od nekdaj povezana tudi zaradi novinarstva. Pri tem pa se močno poistoveti z avtorico romana Emo Simončič.

Njuni zgodbi se prepletata tako pri pisnem ustvarjanju kot tudi življenjskih izkušnjah predvsem skozi izkušnjo bolezni, ki je obe ženski pripeljala do novih ključnih spoznanj, ki jih z avtorico romana in prvo gostjo deli tudi včerajšnja gostja Mija Loc.

Težke življenjske izkušnje, ki so oblikovale življenje ultramaratonke Mije Loc, so ji omogočile preoblikovanje in drugačno razumevanje svoje ženskosti. S spoznanji, do katerih se je dokopala s trnovim delom, danes pomaga drugim in jim skuša olajšati zadnje trenutke njihovega življenja.

Prijateljstvo in opora, ki sta povezali včerajšnji gostji, sta resnično navdihujoči ter za zgled vsem, ki se soočajo s podobnimi težavami.

 

Ela Gaborovič, odnosi z javnostmi

 

Pojdi nazaj