Maja Gal Štromar je v teh dneh dobesedno ženska drugje

Obiskovalce Knjižnice Brežice smo v včerajšnjem večeru 22. novembra 2018 pozdravili z besedami Moja knjižnica praznuje – praznujte z nami tudi vi. Praznovanje v slovenskih splošnih knjižnicah poteka že ves teden, v Brežicah pa bomo z raznolikim dogajanjem nagovarjali vse do izteka meseca.

Sinoči, ko je bilo v ospredju branje in literarno ustvarjanje, smo zaključili že osmo sezono projekta Posavci beremo skupaj. Ta je v preteklih mesecih potekal v Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Sevnica in naši domači brežiški knjižnici. Pri vsem tem nas je medijsko podpiral Zavod Neviodunum. Bralci so si štirideset naslovov predlaganih knjig letos izposodili čez 1.600-krat, bralo jih je več kot 150, nagrajencev pa štejemo 95; od tega 22 v Knjižnici Brežice. Mnoge so bralni namigi vodili k prebiranju romana Ženska drugje. Roman je lani izšel pri novomeški založbi Goga, spisala in podpisala pa ga je osrednja gostja večera v Brežicah – vsestranska umetnica Maja Gal Štromar. V iskrivem pogovoru s prijateljico Natašo Jenuš nam je zaupala mnogo zgod in prigod. Tudi nekaterih skupnih, ki so se jima pripetile v obdobju zdaj že polnoletnega prijateljevanja.

Poglede prisotnih so ves čas mamile naslovnice Majinih knjižnih del, na katerih so pogosto v ospredju rdeči in vijolični odtenki. Gre za sodelovanje avtorice z oblikovalci in tudi sicer se ji občasno zgodi, da knjige v knjižnici izbira po vidnem vtisu.

Od zanimivih barvnih anekdot in drugih življenjskih zgodb ter s tem povezanimi deli (med njimi Misli name, ko ti je lepo in Anina zvezdica) smo prešli še h gledališkemu ustvarjanju. Maja je zbranim zaupala, da so pred leti ravno v naši knjižnični dvorani izvajali delavnico, kjer pa je igralka zamujala na oder. Spraševanje, kod le hodi, ji je posledično porodilo zamisel za naslov dvojezične pesniške zbirke. Nastala je Boginja z zamudo. Z manjšim zamikom, a ne prepozno, pa so Majo nagovorila tudi dela pokojnega Tomaža Šalamuna. Spoznala ga je v širši paleti in takega zdaj približuje ljudem.

V dneh, ko praznujemo knjižnice in knjige, je Maja dobesedno ženska drugje. Vrstijo se namreč razna gostovanja. V Brežicah smo ji radi prisluhnili, večer pa zaključili z rdečo pikapolonico – simbolom sreče in hvaležnosti, ki »gostuje« tudi v romanu Ženska drugje.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj