Mirela Smajić o moči lastnega uma

Mesec je naokrog in v ciklu IzBRANO s Primusom je bila včeraj, 11. oktobra 2018, v ospredju knjiga Placebo ste vi. Avtor knjige je Joe Dispenza, za njen prevod v slovenščino in popotnico med bralce pa je zaslužna brežiška Založba Primus. Skupaj z njihovo predstavnico Mirelo Smajić smo spoznavali pomembnost našega uma, k temu pa pridali še osebne izkušnje.

Dispenza se je placeba lotil v trenutku, ko se mu je pred leti zgodila nesreča, v kateri si je zdrobil šest hrbteničnih vretenc. To je bil trenutek, ko je moral vse, v kar je verjel v teoriji, preizkusiti še v praksi. Zdravniki so namreč bili enotnega mnenja, da ga brez zahtevne operacije čaka ohromitev. Pa vendar se Dispenza ni odločil zanjo. V stik z zdravilno silo, za katero je bil prepričan, da ždi neaktivirana nekje globoko v njegovem telesu, je skušal priti tako, da se je po dve uri na dan poglobil vase in v sebi ustvarjal podobo želenega rezultata. V njegovem primeru je bila to popolnoma ozdravljena hrbtenica. Devet tednov in pol po nesreči je nato res vstal in v življenje odkorakal brez mavca in operacij. Takrat se je zaobljubil, da bo še naprej raziskoval povezavo med umom in telesom ter zamisel o prevladi uma nad snovmi. In danes, več kot tri desetletja kasneje, to še vedno počne.

Mirela pravi, da je knjiga Placebo ste vi pravzaprav učbenik – učbenik življenja. V slednjem pa naj bi vsaj en del dneva preživeli v miru oziroma brez nepotrebnih obtežitev. Izhajajmo iz sebe, sicer se naša hotenja ne bodo obrestovala; prej obratno. Slednje zgovorno ubesedi tudi pregovor Pazi, kaj si želiš, ker se ti lahko uresniči.

Naše razmišljanje je lahko »škatlasto« (omejeno) ali neomejeno. Na prehodu od prvega do drugega pa vedno prečkamo reko sprememb. Pri tem nam je lahko v pomoč meditacija, tančico katere nam je včeraj odstrla Mirela. Tudi v povezavi z delavnico, katere se je letos pozimi pod vodstvom doktorja Dispenze udeležila v sosednjem Zagrebu.

Delta, theta, alfa, beta in gama so možganska stanja, s katerimi smo zaključili uradni del včerajšnjega predavanja. V nadaljevanju pa smo se družili ob pogostitvi in prodaji knjig Založbe Primus.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj