Noč knjige v družbi knjigoveza

Ponedeljkovo popoldne, 23. aprila 2018, je bilo v Knjižnici Brežice knjigoveško. Letošnjo Noč knjige smo odeli v nastanek knjige. Prisotni otroci in njihovi starši – spremljevalci, so se »sprehodili« po poti knjige, od avtorja do bralca. Knjižničarka Vera je predstavila, kako zgodba od avtorja pride do knjižne police in bralca, saj vemo, da se rodi takrat, ko jo nekdo zapiše in živi med ljudmi z branjem in pripovedovanjem.

Na poti do svoje prave knjige, za mnoge prisotne ustvarjalce je bila ta prva, nam je pomagal knjigovez Igor Kužnik. Predstavil nam je zgodovino knjigoveštva, pripomočke in materiale, ki smo jih v nadaljevanju uporabljali. Spretni otroški prsti so se lotili dela in pri tem skrbno upoštevali natančna navodila. Po skoraj dveh urah, ko smo po vezanih knjižnih polah, platnicah in drugih delih knjige vihteli čopič in malo tudi škarje, je nastala lična miniaturka.

Kdor je upošteval še zadnje navodilo in pustil svoji mojstrovini, da preživi prvo noč zaprta na polici, je lahko torkove skrivnosti že zapisal vanjo, in to brez strahu, da bi mu v rokah ostal kakšen odvečen del izdelka.

Vsem ustvarjalcem želimo v knjižnici obilo dobrih knjig, prebranih zabavnih zgodb, odkritih knjižnih svetov in morda se v prihodnje kdo opogumi ter napiše svojo lastno zgodbo.

 

Andreja Dvornik, bibliotekarka

Pojdi nazaj