Občina Brežice prejela naziv Branju prijazna občina

»Od Prešerna do Prešerna« je oznaka, ki je občine po vsej Sloveniji v letu 2018 že drugič zapored nagovarjala k sodelovanju v natečaju Branju prijazna občina. Pripravili so ga na Združenju splošnih knjižnic, Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije in Skupnosti občin Slovenije.

Popis dogajanj in zbiranje podatkov je v različnih krajih, ustanovah ter pri posameznikih uradno potekalo od 8. februarja do 30. oktobra, 3. decembra 2018 pa so v Levstikovi dvorani v Velikih Laščah pripravili slavnostno prireditev in najuspešnejšim podelili nazive.

Zbrane so uvodoma nagovorile predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, direktorica občinske uprave Velike Lašče Jerica Tomšič Lušin, svetovalka za knjižničarstvo na ministrstvu za kulturo mag. Tatjana Likar in varuhinja človekovih pravic ter ambasadorka projekta Branju prijazna občina Vlasta Nussdorfer. Slednja je o branju kot vrednoti spregovorila tudi v pogovoru z igralko Sašo Pavček, direktorjem in urednikom založbe Beletrina Mitjo Čandrom ter povezovalko dogodka Carmen L. Oven.

Strokovna komisija je presodila, da je letos vseh deset prijavljenih občin izpolnilo pogoje natečaja. S svojimi praksami uspešno spodbujajo sodelovanje in vključevanje prebivalcev lokalne skupnosti, branje pa gojijo kot temeljno vrednoto družbe. Naziv Branju prijazna občina so prejele Mestna občina Celje ter občine Brežice, Divača, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Jesenice, Medvode, Vrhnika in Zreče.

Nagrado je v imenu brežiške občine na ponedeljkovi prireditvi ob ta veselem dnevu kulture prevzela Patricia Čular, vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Občine Brežice. Vsi skupaj pa delamo in beremo še naprej.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj