Okus po medu v Knjižnici Brežice

Torkovo druženje3 smo letošnje leto pričeli malo drugače. 16. oktobra 2018 smo v goste povabili čebelarja Marka Ferenčaka iz Čebelarstva Ferenčak v Brežicah. Našo radovednost je prebudila najprej knjižničarka Vera s pravljico Kdo medvedom krade med, kjer smo skoraj do zadnje strani čakali, da izvemo, kdo se ponoči sladka v medvedji shrambi.

Mladi bralci skupaj s starši in knjižničarke smo vedoželjno poslušali čebelarja in opazovali pripomočke za čebelarjenje. Predstavil nam je dele čebeljega doma – panja, življenjski cikel čebel, člane čebelje družine in njihove vloge, pomen čebel za življenje ljudi, kako nastaja med, zakaj ga poznamo toliko vrst … Ob čebelah pa smo spoznali tudi poklic čebelarja, njegovo delo in kako pomembna je vsakodnevna skrb za čebeljo družino.

Izvedeli smo, da čebele nikoli ne spijo, kar je razlog za rek »priden kot čebela«. Tako pridni smo bili včeraj vsi prisotni, saj smo za konec lahko okušali različne vrste meda in ga primerjali. Po koncu sladkanja smo si izmenjali vtise, kateri med nam je bil najbolj všeč. Kot smo si različni ljudje, so tudi naši okusi različni. Čebele pridne delavke pa letijo iz panja na vse strani čebelnjaka in nabirajo med od pomladi do jeseni, pristajajo na medovitih rastlinah in v panju iz nektarja delajo med. Ni pa to edini njihov proizvod. Nekoč, ko še ni bilo elektrike, so uporabljali sveče. Mi smo iz satnic in stenja izdelali okrasno svečko, ki nas bo spominjala na druženje v Knjižnici Brežice in na delo pridnih čebel. Da bo med mogoče okušati tudi doma, je poskrbel čebelar Marko, za kar se mu zahvaljujemo.

 

Andreja Dvornik, bibliotekarka

Pojdi nazaj