Peto leto kaligrafskih sodelovanj v brežiški knjižnici

Minulo soboto, 3. novembra 2018, smo v Knjižnici Brežice uspešno zaključili tečaj kaligrafije pod mentorstvom Natalije Resnik Gavez. Tokratni tečaj je bil že šesti zapovrstjo, z nadvse ustvarjalno Ptujčanko s posavskimi koreninami pa nas tovrstne poti družijo od decembra 2014. Takrat smo uporabnike nagovorili z dvema brezplačnima delavnicama, v nadaljevanju pa smo jima pridali še predstavitveno druženje in tečaje.

Mentorica nam je predstavila začetke svoje kaligrafske poti in s tem povezane anekdote. Od teorije smo udeleženke tečaja prešle na prakso. Strinjale smo se, da je potrebne veliko vaje in vztrajnosti ter potrdile, da kaligrafija pooseblja pot za razvijanje čuta do lastne estetike. Seveda je pri ustvarjanju treba upoštevati osnovna pravila, a bistvo vsega je, da se mi dobro počutimo ob tem in si damo priložnost. Med ustvarjanjem se umirimo, naredimo umik od okolice in premik k sebi.

Raznolikost in uporabnost kaligrafskega znanja je Natalija Resnik Gavez na ogled postavila z razstavo Preplet preteklosti in sodobnosti skozi kaligrafijo. Razstava je obiskovalce na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice nagovarjala med 10. oktobrom in 3. novembrom letos. Udeleženke tečaja smo imele priložnost videti tudi občinska priznanja, ki so nastala izpod rok naše mentorice, zadnjo soboto v oktobru pa so bila podeljena na proslavi ob občinskem prazniku.

Izvedeni tečaj je bil še eden v nizu dogodkov, katerih rdeča nit je podpora pisanja z roko v digitalni dobi.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj