Po jantarni prestolnici Dolenjske

Ob misli na Dolenjsko se odstre slika razgibane pokrajine s številnimi griči, mogočnimi Gorjanci, obsežnimi kočevskimi gozdovi in zeleno lepotico Krko. Ta je že stoletja kažipot njenim prebivalcem in popotnikom. Letošnje leto pa je v Novem mestu v znamenju jantarja.

Udeleženci bralnega krožka za odrasle Knjižnice Brežice, ki smo se v sezoni 2016/2017 srečevali sedmo leto zapored, smo se v včerajšnjem vročem popoldnevu napotili po jantarjevih poteh. Uvodoma smo si v Dolenjskem muzeju ogledali razstavo arheološkega jantarnega gradiva v Sloveniji, razstavo o jantarni »Katarinini« sobi iz Sankt Peterburga ter razstavo sodobno oblikovanega jantarja iz Gdanska. Del jantarne poti, ki je obale Baltika povezovala s Sredozemskim morjem, je namreč v prazgodovini potekal tudi preko Dolenjske, zato se je v Novem mestu, tedanjem evropskem središču s knežjim sedežem, ohranila množica jantarnih izdelkov.

Podali smo se k »sosedom« – v Knjižnico Mirana Jarca. Predstavili so nam knjižnične prostore, storitve in dejavnosti, ki jih izvajajo. Tudi tu so nas spremljale živahne barve jantarja, kajti v knjižnici so v okviru jantarnega leta pripravili bralno značko za odrasle, na bralni seznam pa uvrstili avtorje iz držav, kjer je v preteklosti potekala jantarna pot.

Okrepčilu in sprehodu po starem delu mesta je sledil obisk Knjigarne Goga. Gogine čitarije, njihovo različico bralnega krožka za odrasle, smo ta večer obarvali s pogovorom o romanu Genialna prijateljica; delu italijanske avtorice, ki ustvarja pod imenom Elena Ferrante.

Mozaik našega prijateljstva, sicer tudi osrednje teme omenjenega romana, smo tako obarvali z novimi prijetnimi doživetji. Slednje bomo zbirali tudi poleti, jeseni pa jih drug z drugim zopet delili na bralno-pogovornih druženjih.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj