"Potujemo skupaj" na Laponsko

Na Miklavžev večer, 5. decembra 2019, smo v Knjižnici Brežice v Dvorani Savice Zorko skupaj s Fakulteto za Turizem Univerze v Mariboru za širšo javnost pripravili potopisno predavanje o Laponski.

Naša naveza s fakulteto se skozi leta lepo razvija in sega v same začetke njene ustanovitve v Brežicah, danes obeležujejo svoj 10. rojstni dan.

Včeraj smo skupaj potovali že četrtič. V skladu s prazničnim decembrskim vzdušjem smo se odpravili prav tja, kjer je Božiček doma. V njegovo domačo deželo nas je popeljal izredni profesor dr. Mitja Gorenak. Poleg pedagoškega dela v Sloveniji je tudi gostujoči profesor na Univerzi na Laponskem. Tako je vzklila navezava z Laponsko, katere sadovom smo bili priča včeraj.

Ob statističnih podatkih, ki Laponsko delajo še toliko bolj zanimivo, nam je s čudovitimi fotografijami predstavil pokrajino, ki včasih preseneča. Poleg svetu dobro poznanih številnih jezer in neskončne zime, je znana tudi po pridelavi jagod. Romantični pikniki na –25 °C vsekakor niso presenečenje. Zmrznjene trepalnice ob jutranjemu odhodu v službo in nesmiselnost nošenja ličil zaradi zmrzali, so zanimiva dejstva, ki nam približajo malenkosti Laponskega vsakdana.

 

Ela Gaborovič, odnosi z javnostmi

 

Pojdi nazaj