Priprava na pomladanska dela z Janom Bizjakom

V četrtek, 27. februarja 2020, smo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice gostili dogodek Priprava na pomladanska dela z Janom Bizjakom. Ker se bliža pomlad, smo četrtkov večer obarvali na temo sadno-zelenjavnega vrta.

Naš gost je odraščal na kmetiji. S sadjarstvom in vrtnarstvom je v stiku že od malih nog, saj je imel svoj zelenjavni vrt že pri desetih letih. Tako smo v prvem delu predavanja izvedeli marsikaj o vrtninah in ustreznem obdelovanju vrta, predvsem o vrstah gnojil in procesih, s katerimi lahko vrtninam koristimo ali škodimo.

Veliko dobrih nasvetov smo slišali tudi o obrezovanju sadnega drevja. Ker je bilo predavanje obogateno z ustreznim slikovnim gradivom, smo tudi nepoznavalci jasno razumeli pravilno obdelavo drevja.

Našega gosta so do izbrane življenjske poti poleg ljubezni do narave privedle tudi zdravstvene prepreke. Z njimi se je soočil sam in jih z ustrezno prehrano iz doma pridelane prehrane tudi povsem odpravil. Tako je celotno predavanje nadgradil tudi z napotki o tem, kako določeno vrsto sadja ali vrtnin pripraviti.

Bogate izkušnje in ustrezna izobrazba so ga pripeljale do pomembnih življenjskih spoznanj na vseh področjih življenja. Očitno je, da v svojem poklicu uživa; pravi, da je v skrbi za vrt in sadno drevje ključno, da v tem uživamo. Delovati moramo strpno, saj nečesa, kar je narava ustvarjala na tisoče let, ne moremo spremeniti čez noč.

Ela Gaborovič, odnosi z javnostmi

 

Pojdi nazaj