Razstrupljanje, postenje in izguba teže: miti in resnice

V četrtek, 16. januarja 2020, smo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice gostili dogodek Razstrupljanje, postenje in izguba teže: miti in resnice. Že naslov pove, da je to še kako aktualna tematika za čas po praznikih, ko večina ljudi zaužije preveč nezdrave hrane in se premalo giblje. Tokratna gosta sta bila Drago Klanšček in dr. Helena Jeriček Klanšček.

O postenju poučujeta že več kot deset let. Do raziskovanja postenja so ju privedle težave, nelagodja in problemi, ki so jima slabšali kvaliteto življenja. Tako sta zgodaj začela raziskovati načine, po katerih bi bila zdrava, srečna in zadovoljna. Kot sta nam povedala, sta zaradi težav ugotovila, da njuna genska zasnova morda ni najboljša in da s postom lažje uravnavata določena telesna stanja. Tako se je skozi čas najprej s tridnevnim in pozneje z osemdnevnim postom njuno zdravstveno stanje izboljšalo. Danes s svojimi metodami v organiziranih delavnicah postenja pomagata drugim. Svojo pozitivno izkušnjo z njune delavnice je predstavila gospa Mojca Lovše.

Izvedeli smo marsikaj zanimivega, o tem kako deluje mehanizem kopičenja in izgube maščobnih zalog. Ob koncu prireditve smo imeli možnost okušati različne zdrave sokove, ki jih je pripravila dr. Helena Jeriček Klanšček.

S svojimi nasveti in sokovi sta marsikoga izmed nas spodbudila, da se načina prehranjevanja lotimo bolj zdravo. Postenje ni le odličen način za izgubo teže, ampak lahko z njim telo učinkovito očistimo strupov, ki so se v njem nakopičili.

Ela Gaborovič, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj