Severin Lipovšek, Rok Kerin in Primož Kozmus v Knjižnici Brežice

V četrtek, 3. oktobra 2013, smo v Knjižnici Brežice v počastitev občinskega praznika predstavili knjigo Moč prehrane v športu, avtorja Severina Lipovška.

Severin Lipovšek je s svojim znanjem s področja prehrane in kondicijskega treniranja pripomogel k doseganju največjih uspehov številnih slovenskih in tujih športnikov. Med njimi so, poleg Roka Kerina in Primoža Kozmusa, ki sta sodelovala pri predstavitvi knjige, še Polona Hercog Martina Ratej, Miroslav Vodovnik, Barbara Špiler, Jaroslav Kovačič, Hamza Alić, Brigita Langerholc, idr.

V uvodu nam je Severin razložil fiziologijo gibanja, ki je podlaga za načrtovanje prehrane. Sledila je razlaga osnovnih hranil, pomembnih za prehrano telesno dejavnega človeka. Izvedeli smo tudi, zakaj so pomembne maščobe, beljakovine, minerali, ogljikovi hidrati in kako pomembna je voda za dobro hidracijo telesa. Severin je razjasnil precej zablod, laži in napačnih razumevanj o potrebah in moči delovanja posameznih hranilnih snovi in prehranskih dopolnil, ki so posledica marketinških potez.

Knjiga Moč prehrane v športu je torej odlično vodilo pri načrtovanju primerne prehrane, s katero športnik med drugim lahko učinkovito doseže svoj največji športni potencial in je prva publikacija v slovenskem jeziku, ki natančno predstavi prehranska dopolnila.

Da je tema o športni prehrani še kako zanimava, je potrdilo številno občinstvo, ki je z vprašanji odprlo nove razprave. 

 

Maja Frigelj, Delo z uporabniki

Pojdi nazaj