Učenje je izkušnja, ostalo so informacije

Včerajšnje druženje v knjižnični dvorani smo pospremili z besedami: »Misli vodijo k občutkom. Ta vodijo k dejanjem. Dejanja pa vodijo k rezultatom.« Slednje se namreč udejanja/-jo tudi skozi AEQ klinično somatiko. Metodo, pri kateri se s pomočjo somatskih vaj zavestno naučimo učinkovitega in udobnega gibanja; hkrati pa spreminjamo podzavestne gibalne vzorce in odpravljamo bolečino.

Kako povrniti zmožnost in postati »šef« svojim mišicam, telesu, volji in mišljenju, nam je zaupal Žiga Božič Žagar, učitelj prve stopnje AEQ klinične somatike, ki slednjo doživlja kot »dinamično meditacijo«. Človek je namreč čuteče bitje, ki brez čutenja in poznavanja samega sebe ne more raziskovati, odkriti in odstraniti vzroka svojih težav.

Človeško življenje je gibanje; tudi gibanje našega vsakdanjega spremljevalca – telesa, ki vse prevečkrat postane zakrčeno. S tem se pogosto prehitro sprijaznimo, nepotrpežljivost pa je stil življenja današnje potrošniške družbe.

Osebne izkušnje z bolečinami so Žigo pripeljale do učenja AEQ klinične somatike. Pravi, da ima lahko vsakdo, ki se je pripravljen učiti, koristi od tovrstnega gibanja. Skozi naravne gibe nas ta tehnika vodi v raziskovanje naše notranjosti, nas mehča, sprošča napetosti, odpravlja kronične bolečine, vzpostavlja zavestni nadzor nad telesom, širi zavedanje in zdravi na vseh nivojih naše biti. Tako postanemo kreativni gospodarji lastnega življenja.

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj