Večer v knjižnici z Rezo Toporišič

Besede »Ljubezen, saj to si življenje ti. Ljubezen … v nas vseh živi.« so veljale v pozdrav družabnemu, literarnemu in domoznanskemu večeru v knjižnici, ki smo ga pripravili v četrtek, 14. marca 2019. Gostili smo dve Moščanki, ženski, s katerima snujemo in uresničujemo mnoge poti. To sta Irena Majce in Reza Toporišič, ki ji pravimo kar teta Reza.

Naše znanstvo šteje mnogo pomladi, od decembra 2014 pa nas v osnovi povezuje jezik. Na brodarskem večeru na Mostecu smo se takrat poklonili spominu in delu preminulega akademika Jožeta Toporišiča; Rezinega svaka. Domača civilna pobuda v njegov spomin, z nadvse aktivnim delovanjem naših gostij, je takrat pripravila predloge, ki so bili podlaga za Toporišičevo leto. To nas je v Brežicah in širše uradno povezovalo med 11. oktobrom 2015 in 11. oktobrom 2016. V tem času se je zvrstilo štirideset dogodkov, mnogi med njimi prav na Toporišičevi domačiji na Mostecu. Na jožefovo bomo obeležili tretjo obletnico postavitve tamkajšnje spominske plošče. Ljubezen do jezika pa od lanske pomladi skrbno negujemo z gibanjem Spoštujemo svoj jezik. To je nadaljevanje uspešnega Toporišičevega leta. Osnovna misel gibanja je dovolj povedna že sama zase – spoštujemo vsak svoj jezik in zato torej vse jezike.

Večer v knjižnici pa je rezultat te skupne zgodbe. Pripravili smo ga v mesecu, ko obeležujemo svetovni dan poezije. O pisani, govorjeni in peti tovrstni besedi je gostja večera, tudi ljudska pesnica, spregovorila v pogovoru z Ireno Majce. Leta 2006, ob izidu pesniške zbirke Zvezda se utrne, nam je v knjigo zapisala posvetilo. V njem pravi, da jo bo vsak, ki bo knjižico prebral, spoznal. Mi pa smo jo v dobri uri spoznavali skupaj.

Spoznali smo številne zgode in prigode, med njimi tudi to, da je teta Reza v domačo hišo na Mostecu prinesla petje. Temu smo z veseljem prisluhnili v knjižnični dvorani. Med ubranimi glasovi so bili tudi glasovi Rezinih treh hčera.

Prijeten večer smo zaključili s klepetom in sklenili, da se bomo družili ter ustvarjali še naprej. Bodisi ob knjigobežnici in bralni klopci pr' štirni na Mostecu ali med pisanimi platnicami knjig naših knjižnih polic.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj