Z dišečimi in zdravilnimi začimbami obarvano gostovanje Sabine Topolovec

Na zadnji četrtek v oktobru 2018 so nas v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice povezovale začimbe. Naša gostja je bila Sabina Topolovec, avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke, soavtorica trilogije o začimbah Ščepec ter sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Po našem uspešnem sodelovanju v letih 2014 in 2015 smo se tokrat seznanili z izjemnimi močmi cimeta, kurkume, črne kumine in mnogih drugih začimb. Sodobne raziskave namreč kažejo, da so posamezne med njimi pogosto enakovredne ali celo močnejše od mnogih sinteznih zdravil. Ob vsem tem pa tudi pozitivno delujejo na naše zdravje.

Strinjali smo se s trditvijo, da ko zboli otrok, boli vso družino. Današnji otroci niso le vse manj odporni in pogosto prehlajeni, temveč mnoge pestijo tudi resne težave, ki so bile še nedavno »rezervirane« za odrasle. Vse več otrok s sladkorno boleznijo, hudimi motnjami pozornosti, depresijo, astmo, alergijami in drugim zahteva uporabo močnih zdravil. Kako bodo ta vplivala na otrokova jetra in ledvice, bo pokazal čas.

Namen predstavitve je bil torej preseči strah in nepoznavanje začimb staršev ter drugih odraslih, vse skupaj pa spodbuditi k uporabi začimb tudi v prehrani otrok. Predavanje smo zaključili s praktičnimi nasveti za pripravo njihovih in naših najljubših jedi v zdravih različicah. Predavateljica je zbrane spodbudila še k vsakodnevni uporabi začimb – tudi v napitkih.

Predavanje je bilo zadnje v naboru dogodkov, ki smo jih pripravili v letošnjem prazničnem oktobru. Prav tako raznolik bo prihajajoči november, ko vas bomo v dneh pred, med in po tednu slovenskih splošnih knjižnic nagovarjali s pestrim brezplačnim dogajanjem.

Zatorej: »Dobimo se v knjižnici!«

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj