Z domačinko Nino Iskra o življenju skozi čas

Oktobra v Brežicah obeležujemo občinski praznik. To je hkrati tudi priložnost, da si vzamemo čas za obisk katere od številnih prireditev, ki jih pripravljamo razna društva, klubi, ustanove in posamezniki.

Na pobudo KZA Brežice, njegovega predsednika Dušana Lubšine in terapevtke Andreje Les, smo v goste povabili Nino Iskra. Domačinka, profesorica angleščine in filozofije, nam je predstavila razmišljanje o življenju skozi čas, kakor smo tudi naslovili včerajšnje predavanje.

Kaj pomeni biti človek? Kako živeti? Kaj je dobro življenje? Ali lahko razumem svet, ki ga doživljam? – To je le nekaj vprašanj, na katera smo skupaj odgovorili oziroma jih razrešili s primeri. Strinjali smo se, da se za mnogoterostjo skriva enotnost. »Soočili« smo zahodni in vzhodni svet, se vrnili v čas zgodb, mitov …, v staro Grčijo s kaosom in kozmosom, na drugi strani pa spregovorili o Kitajski, tamkajšnji praktični filozofiji ter vprašanju, kako (pre)živeti v svetu, ki nas obkroža.

Vsekakor je pomembno in potrebno razmišljanje o sebi. V povezavi s tem pa tudi odmik. Ko nismo obremenjeni z vsakdanjo rutino, pridejo spremembe. Ob tem prebranega ne smemo zamenjati z izkušnjami, ali kot pravi rek: »Ne zamenjaj prsta, ki kaže na luno, z luno samo.«

Izvedeno predavanje je potrditev uspešnega sodelovanja v lokalnem okolju in del raznovrstnega dogajanja v okviru letošnjega prazničnega brežiškega oktobra. Ob tej priložnosti je Dušan Lubšina občanom čestital ob skupnem prazniku, Občini Brežice pa se zahvalil za podporo pri delovanju kluba.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj