Z Markom Pogačnikom smo začeli doma, v Sloveniji

Brežice – »mesto na brežcu« uvrščamo med stara slovenska mesta. Začetki knjižničarstva v njem segajo v leto 1880, z vmesnim premorom in ponovnim aktivnim delovanjem nato v prve mesece leta 1946. Letos decembra bomo obeležili 10. obletnico ustanovitve Fakultete za turizem, Univerze v Mariboru. Ta je prvo generacijo študentov v Brežicah beležila v študijskem letu 2012/2013, danes pa jo vodi izr. prof. dr. Boštjan Brumen. Knjižnica Fakultete za turizem ima svoj prostor na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice. To je posebnost v knjižničarski stroki, saj z roko v roki rasteta in se razvijata splošna ter univerzitetna knjižnica.

Uspešno sodelovanje v lokalnem okolju smo včeraj, 31. januarja 2019, nadgradili s prvo v nizu predstavitev »Potujemo skupaj«. V goste smo povabili umetnika in pisatelja Marka Pogačnika. Avtorju in oblikovalcu slovenskega državnega grba so pred dvema letoma nadeli še naziv Unescov umetnik za mir.

Prisluhnili smo vsebini Pogačnikove najnovejše knjige Slovenija čudežna, ki slovenski prostor skupaj s številnimi kraji in pokrajinami predstavi kot večdimenzionalno celoto. Knjiga je izjemno bogato dokumentirana z avtorjevimi risbami in fotografijami Bojana Breclja. Posebej se posveča vlogi Slovenije v vitalno-energijski kompoziciji Evrope in vprašanju, kaj je tisto ključno, kar lahko Slovenija prispeva k uspešni razrešitvi planetarnih sprememb, ki se odvijajo v nas in okrog nas.

Skupna potovanja smo torej začeli v domači Sloveniji, v prihajajočih mesecih pa se bomo odpravili tudi izven državnih meja.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj