Z Vikijem Grošljem po najvišjih vrhovih celin

Ko se gore in knjige »ženijo«, se krog in krog Slovenije zvrsti kopica dogodkov. Enega takih smo v včerajšnjem večeru, 20. decembra 2018, v sodelovanju pripravili Planinsko društvo Brežice in Knjižnica Brežice. Že četrtič zapovrstjo smo uresničili pobudo Ministrstva za okolje in prostor, koordinatorja izvajanja Alpske konvencije v Sloveniji, in Planinske zveze Slovenije ter ob mednarodnem dnevu gora širili bogato jezikovno in literarno pestrost alpskega loka.

26. avgusta je minilo 240 let od prvega vzpona na Triglav. Očaku in varuhu slovenskih gora se kot najvišja v Alpah bohoti Bela gora, nasploh v Evropi pa je to Elbrus. Preplezati te vrhove in vrhove ostalih šestih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če k temu prištejemo razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami oziroma celinami, na Zemlji težko najdemo bolj barvit in zanimiv gorniški cilj.

O tovrstnih izzivih in višinah, od katerih se v glavi tudi zvrti, je iz prve roke spregovoril športni pedagog, vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in vodnik Viki Grošelj. Njegova prva srečanja s strminami so bila povezana z gozdom za vasjo. Šmarna gora, na katero je še zdaj čustveno navezan, pa je bila njegov prvi pomemben vrh. In od tod, pa vse do osemtisočakov smo se sprehodili brežiški planinci, knjižničarji in vsi obiskovalci včerajšnjega dogodka. Posebej veseli smo bili, da so se nam v knjižnični dvorani pridružili tudi najmlajši ljubitelji gora – učenke in učenci, člani planinskega krožka iz Osnovne šole Artiče.

5. januarja bo Vikijeva pustolovščina »Sedem vrhov« dopolnila 22 let. Ker za čestitke ni nikoli prepozno, smo izkoristili priložnost ter osrednjemu gostu večera izrekli poklon za ta dosežek. Hkrati pa smo ga nagovorili k novim sprehodom po tipkovnici računalnika in zapisu doživetij v gorskem svetu.

Naš korak pa bo po gorski naravi še naprej varen in prijeten, če bomo skrbeli zanjo. Vse bolj je namreč izpostavljena človekovi nemarščini. K premisleku, kako ravnamo s to neizmerno vrednoto, spodbuja tudi razstava Narava gorskega sveta – včeraj, danes, jutri, ki sta jo v sodelovanju pripravila Zavod Republike Slovenije za varstvo narave in Planinska zveza Slovenije. Razstavo smo na ogled postavili na strokovnem oddelku knjižnice, lepo popotnico pa ji je v včerajšnjem večeru namenil mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave. Prireditvi in druženju v pozdrav je spregovorila še predsednica Planinskega društva Brežice Anica Hribar, se zahvalila vsem sodelujočim in zaželela lepo leto, ki že »menca« pred vrati.

Naravovarstvena razstava bo v knjižnici na ogled do 21. januarja 2019. Vsem, ki bi želeli izvedeti več o Vikijevih gorskih zgodah in prigodah, pa v branje priporočamo knjigo Najvišji vrhovi celin.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj