Zaključek Bralne mavrice z Mašo in medvedom

V Knjižnici Brežice smo s podelitvijo priznanj in predstavo Pravljica brez očal zaključili že dvanajsto sezono bralnega programa za najmlajše – Bralna mavrica.

S programom želimo spodbuditi družinsko branje in otrokom približati svet knjig že v njihovem predbralnem obdobju, pozneje pa jih spodbujati na začetku njihove bralne poti. Na poti mavričnih ptic in pisanih knjižnih platnic so se to sezono družili otroci iz vrtcev in prvih treh razredov osnovnih šol Artiče, Bizeljsko, Brežice, Cerklje ob Krki, Dobova, Kapele, Pišece in Velika Dolina. Skupaj je mavrično priznanje osvojilo 448 otrok.

Predstava v izvedbi gledališča KU-KUC z znanima likoma iz ruske ljudske pravljice Mašenjko in medvedom se je odvijala v kopalnici. Na poti med straniščno školjko, kopalno kadjo in pralnim strojem nam je pravljica o prijateljstvu in sodelovanju prikazala svet, kjer so umazane nogavice postale krompir, rumena pelerina pa sonce. Majhna nerodnost, ko so Mašenjki medvedova očala padla v straniščno školjko, je obema spremenila večer. Medved brez očal ni videl prebrati pravljice za lahko noč. Slednje se je zato lotila kar deklica in med pripovedovanjem pravljice s pomočjo otrok rešila veliki zaklad – očala.

Spoznali smo, da se najdragocenejšega zaklada – prijateljstva, ne da kupiti v trgovini. Lahko si ga le podarimo. Jaz tebi, ti meni …

Povezovanje in ljubezen do branja spodbuja tudi Zavarovalnica Triglav d. d., ki nas je delno finančno podprla pri izvedbi predstav. Hvala vam, prijatelji!

 

Andreja Dvornik, bibliotekarka

Pojdi nazaj