Zaključek projekta Posavci beremo skupaj z dr. Izarjem Lunačkom

Sinoči, 28. novembra 2019 smo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice zaključili že deveto sezono projekta Posavci beremo skupaj. Ta je v preteklih mesecih potekal v Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Sevnica in naši domači brežiški knjižnici. Bralci so si štirideset naslovov predlaganih knjig letos izposodili čez 1.000-krat, bralo je več kot 150 Posavcev in jih 86 prejelo knjižno nagrado, od tega 12 v Knjižnici Brežice. Letos z izbranim romanom, ki ga je podarila Knjižnica Sevnica.

Ob tednu slovenskih splošnih knjižnic in dnevu filozofije, oboje smo obeležili prejšnji teden, smo letošnjo zaključno prireditev projekta Posavci beremo skupaj organizirali v znamenju pisane besede, ki se prepleta s filozofsko mislijo, ter gostili dr. Izarja Lunačka.

Kot smo videli, pri njem beseda ni le pisana, temveč upodobljena tudi z risano podobo. Ta prepletenost ga spremlja že celo življenje, saj se je že z izbiro študija odločil za slikarstvo ter dvopredmetni študij filozofije in primerjalne književnosti. V svoji doktorski disertaciji se je osredotočil na povezavo humorja in religije, danes pa nadaljuje svoje stripovsko ustvarjanje v smeri humorja. Pri tem želi dosegati obliko duhovitosti, ki je sicer značilna za stand up komike in jo je nekoliko težje upodobiti s stripom.

Predstavljena knjiga je nastala kot zbirka prispevkov bloga, ki ga je pisal za spletno obliko časnika Delo. V njej se dotakne veliko raznolikih tematik, tako družbenih in političnih kot tudi povsem življenjskih in vsakdanjih. Ob vsaki zgodbi pa nas nasmeji z večplastno duhovitostjo, ob kateri postanejo še tako težke teme bolj vsakdanje in lahkotne.

Ela Gaborovič, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj