Zasnežen četrtek in nadvse zeleno predavanje

»Vrtnarjenje je način življenja in z delovanjem na vrtu lahko razumemo, kako deluje narava.«

Slednje dokazujeta naša včerajšnja gosta, Tjaša Štruc in Robert Špiler, ki sta po zaključenem študiju, s polno glavo idej in mladostne energije, na posavski gozdni jasi sestavila čudovito malo hiško ter vzpostavila velik vrt. Vrt obilja.

Združila sta Tjašino akademsko znanje, je namreč magistrica biologije in ekologije, ter večletno Robertovo prakso dela na vrtovih po Sloveniji. Po mnogih uspešnih in posameznih zgrešenih vrtnih poizkusih so jima ostala le najboljša spoznanja: akademska, praktična, družinska, permakulturna in biodinamična. Vse to rada podajata naprej in delita z drugimi. Bodisi s pomočjo knjige Štihanje? Ne, hvala, ki je luč sveta ugledala pred kratkim, ali z raznimi delavnicami in predavanji.

Na vrtu uporabljata predvsem kompostno zastirko v povezavi z ostalimi organskimi materiali, ki zaščitijo tla in posnemajo pogoje v naravi. Tako dosežeta univerzalno rodovitna tla, mnogo manj pleveli in veliko manj zalivanja. Vse to brez prekopavanja ali obračanja tal.

Na predavanju v dvorani brežiške knjižnice sta gosta uvodoma spregovorila o razliki med vrtom in njivo, univerzalno rodovitnih tleh po načelu narave, o prednostih zastiranja tal ter svežemu organskemu materialu in kompostu kot zastirki. V drugem delu pa sta podala praktične napotke, se navezala na zbiranje organskih materialov ter nekaj besed namenila vrtnim škodljivcem. Ena izmed teh, lahko jo označimo kot zelo lačno sosedo, je bila tudi srna. Vztrajno ju je obiskovala, posebej pa so ji teknili njuni pridelki.

Robert in Tjaša zagovarjata trditev, da je za tla treba skrbeti vse dni v letu, ne le takrat, ko jih potrebujemo. Zbrani pa smo se strinjali, da je bil včerajšnji zasnežen večer ravno pravšnji za pripravo tega zelenega predavanja.

Udeležencem je bila pred in po predavanju na voljo za nakup knjiga Štihanje? Ne, hvala, za razvajanje brbončic in okrepčilo ob klepetu pa so ob zaključku poskrbeli iz Green Bean-a, kotička v starem mestnem jedru Brežic.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj