Zim(sk)a in prešerna delavnica ustvarjalnega pisanja

V večeru, ko je tudi Brežice z okolico pobelila bela zimska odeja, smo bili v prostorih Knjižnice Brežice prešerno razpoloženi. V sodelovanju z Natašo Jenuš, učiteljico slovenščine in zgodovine, smo izvedli že tretjo delavnico ustvarjalnega pisanja. Tokrat smo jo malce obarvali tudi s Prešernom in kulturnim praznikom, ki je pred vrati.

Možgančke smo kravžljali ob tvorjenju haikujev, ob tem pa skrbno preštevali verze in zloge. Klasična oblika te pesmi je namreč sestavljena iz treh verzov; prvi in tretji obsegata pet zlogov, drugi pa sedem. V nadaljevanju smo tvorili še lastne pesniške definicije o življenju, sreči in smislu.

Domišljiji smo prosto pot pustili ob pisanju nadaljevanja Prešernove pesmi Povodni mož. V obliki dnevniških zapisov in opisov smo odkrivali, kje sta sedaj Urška in njen plesalec, sta srečna ali nesrečna, je Urška še vedno najlepša … K temu pa pridali še »kriminalke«, ki jih je spisal žigolo povodni mož.

Druženje smo, petkovemu dnevu in večeru primerno, zaključili s tvorjenjem besedil, ki jih je pripovedoval sneg. Poseben izziv je bil ta, da snega v besedilu sploh nismo omenjali. Posamezne udeleženke so pripovedujoči sneg nadomestile s klepetajočo omaro, rezultat pri prebiranju in poslušanju vseh nastalih besedil pa so bili nasmehi na obrazih prisotnih.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj