Življenje je lepo – posebej če si človek do sočloveka

November tradicionalno pozdravimo s poklonom ljubim, ki so nas zapustili, a jih ne bomo nikoli pozabili. S tem pa je bila posredno povezana tudi tema predavanja, ki smo ga v dvorani brežiške knjižnice gostili v četrtek, 8. novembra 2018. Z Mirelo Smajić, predstavnico Založbe Primus, smo odkrivali vsebino knjige 5 najpogostejših obžalovanj pred smrtjo ali Kako so mi umirajoči spremenili življenje. Gre za iskrene in realistične pogovore avtorice s paleo bolniki ter obojestransko pomoč, ki se pri tem ustvari.

Roditi se ... živeti ... umreti. To so teme, katere je v delu z močnim avtobiografskim pečatom popisala včasih vagabundska Avstralka Bronnie Ware. Po več letih skrbi za ostarele, bolne in umirajoče ter delu z zapornicami je našla pot do sebe. Zmogla je odpustiti družini in se končno postaviti zase. Na vprašanje, kaj nam o življenju lahko povedo umirajoči, je prejela številne odgovore, med njimi pa izluščila pet najpogostejših.

Želje odhajajočih so bile: da bi bili zvesti sebi in ne bi živeli samo za druge, da ne bi toliko delali, da bi si upali izraziti svoja čustva, da bi ostali v stiku s prijatelji ter da bi si dovolili biti srečnejši. Morda se to zdijo nadvse preprosti cilji, a ostareli in bolni, s katerimi je avtorica bila v stiku, poglobljeno pojasnijo, zakaj izpostavljenih »pet tez« ni bilo tako preprosto uresničevati. Strinjajo se, da je vsaka izkušnja priložnost za osebnostno rast. Najtemneje pa je vedno (bilo) pred svitom.

Druženje smo pozdravili z besedami, da je življenje lepo – posebej če je vsak izmed nas človek do sočloveka. To naj bo vodilo za današnji in vsak prihodnji dan, vsi pa naj bodo obdani z nasmehi.

 

Mateja Kus, odnosi z javnostmi

Pojdi nazaj